ecco schoenen winkels merkkleding beoordeling

Ecco schoenen staan bekend om hun hoge mate van comfort en kwaliteit. Geen enkele schoen wordt volledig machinaal gemaakt en dit is een feit waar ze bij Ecco trots op zijn. Het van oorsprong Deense bedrijf maakt al sinds 1963 schoenen die nu verkocht worden in alle landen van de wereld. De schoenen zijn te gebruiken voor verschillende doeleinden. Zo kun je een paar nette zakelijke Ecco schoenen vinden, maar ook schoenen om te dragen in je vrije tijd, om mee te wandelen en zelfs om mee te hardlopen. Bij alle schoenen van Ecco staat comfort en functionaliteit voorop en Ecco wordt dan ook vaak gezien als de eerste schoenenproducent die hun schoen volledig afstemde op de voet. Ecco schoenen zijn niet goedkoop te noemen, maar zijn om verscheidene redenen hun geld meer dan waard.

De Ecco filosofie

Ecco zelf geeft aan schoenen te maken die zich naar de voet vormen en niet andersom. Met deze filosofie achter zich hebben ze ook nu nog de ambitie de belangrijkste producent te worden van schoenen en andere leren producten. Om dit te doen houden ze sterk vast aan hun Deense herkomst en dit zie je terug in het design van de schoenen. Ook staat vakmanschap voorop en wordt tijdens het productieproces vakkundig handwerk feilloos gecombineerd met moderne technieken. Door het beste leer te kiezen dat afkomstig is van de yak, door constant onderzoek te doen naar de werking en het gedrag van de voet en door duurzame maatregelen te nemen, zorgt Ecco ervoor dat het één van de grootste en populairste schoenproducenten is en blijft ter wereld.

De geschiedenis van Ecco schoenen

Karl Toosbuy droomde er van jongs af aan van om zijn eigen schoenenfabriek te openen. Hij leerde namelijk al vroeg voor schoenmaker en had daarom op 30-jarige leeftijd al geschopt tot manager in een schoenenfabriek. Toch was het zijn droom om zijn eigen fabriek te openen en niet de fabriek van iemand anders te runnen. Hij maakte in 1963 de grote stap om alles wat hij bezat te verkopen en met zijn familie naar Bredebro te verhuizen. Hier huurde hij een klein appartementje en zette hij samen met zijn vrouw een schoenenfabriek op. Aangezien Bredebro een voornamelijk agrarisch dorp was, creëerde dit veel werk voor de lokale bevolking. De jaren die volgden waren heel moeilijk voor de familie, en regelmatig dachten ze eraan om de fabriek te sluiten, maar de doorbraak kwam in 1970 toen Ecco de Joke schoen uitbracht. Deze werd gevolgd door nog vele andere toonaangevende schoenen die nu ook nog te koop zijn. Vandaag de dag is Ecco nog steeds in handen van de Toosbuy familie en zijn de schoenen nu wereldwijd te koop. In Nederland zijn er ondertussen meer dan 600 verkooppunten. In Dongen is de hoofd-looierij gevestigd.

Het leer van de yak

Eén van de redenen waarom Ecco schoenen kwalitatief zo goed zijn is om het leer dat Ecco gebruikt voor hun schoenen en producten. Ecco heeft namelijk gekozen voor de huiden van de yak, een rundsoort die voornamelijk voorkomt op de plateaus van de Himalaya. Deze huiden zijn uitermate geschikt voor schoenen, omdat het uit hele dunne collageenvezels bestaat die ervoor zorgen dat het leer uitermate sterk en flexibel is. Hierdoor kun je Ecco schoenen dragen in de meest ruwe omstandigheden en gaan de schoenen ook erg lang mee.

De Direct Injection technologie

De reden waarom Ecco schoenen zo comfortabel zijn heeft onder andere te maken met de Direct Injection, oftewel Fluidform technologie, door Ecco zelf ontwikkeld en geperfectioneerd. Met deze baanbrekende techniek creëert Ecco de lichte, flexibele en zachte zolen waar hun schoenen zo beroemd om zijn. Daarnaast zijn er zo geen lijm of stiksels nodig zijn tussen de zool en de rest van de schoen. Het bovenste gedeelte van de schoen wordt in een mal geplaatst waarna de zool vloeibaar wordt ingespoten. Als dit is opgedroogd is er een flexibele en duurzame zool ontstaan die zonder lijm of stiksels is bevestigd aan de rest van de schoen. Hierdoor vormt elk paar Ecco schoenen zich automatisch naar de voetzolen van de eigenaar en zullen deze dus altijd precies passend zijn en blijven.

Het Vakmanschap van Ecco Schoenen

Zoals al eerder aangegeven zijn er geen Ecco schoenen die volledig door machines zijn gemaakt. Daarom heeft Ecco zijn eigen designers in dienst en beheert zij de fabrieken en looierijen volledig zelf. Het hele proces, van yak tot eindproduct wordt door Ecco zelf beheerd. Het paar schoenen dat jij uiteindelijk in de winkel in de handen hebt heeft daarom al 220 mensenhanden gepasseerd. Dit garandeert natuurlijk dat de schoenen van uitstekende kwaliteit zijn, maar geeft ook aan dat Ecco trots is op het feit dat het productieproces nog niet volledig is geautomatiseerd. Tijdens dit proces staan ook de arbeidsomstandigheden van de medewerkers zeer hoog in het vaandel.

Duurzaamheid

Daarnaast neemt Ecco verschillende maatregelen om ook een steentje bij te dragen aan een beter milieu en dit hebben ze dus ook volledig zelf in handen. Het afval van de looierijen wordt bijvoorbeeld omgezet in waterstofbrandstof en daarmee bespaart Ecco naar eigen zeggen maandelijks bijna 14.000 liter dieselbrandstof. Een ander voorbeeld van zo’n maatregel is dat de zool van de schoenen bestaat uit gerecycled materiaal. Doordat Ecco het volledige productieproces zelf in handen heeft kan het milieubesparende beslissingen nemen die ook efficiënt zijn voor de bedrijfsvoering.

En tenslotte: het design

Ecco is dus een schoenenmerk dat sterk vasthoudt aan haar principes en deze ook blijft doorvoeren. Het bedrijf is nu in handen van de tweede generatie eigenaren, maar ook deze blijven vasthouden aan de principes die de Toosbuy vanaf het begin af aan voor het bedrijf zo belangrijk maakte. Dit zie je ook terug in het design van Ecco schoenen, want ook al zijn al de eerdergenoemde kwaliteiten zeker de moeite waard, de schoenen van Ecco zijn ook mooi en makkelijk te onderscheiden. Al sinds de schoen Joke, waarmee Ecco op de markt doorbrak staat dit in het kader van eenvoud en vorm en elk ontworpen onderdeel voegt iets toe aan de functionaliteit van de schoenen. Met een paar Ecco schoenen haal je dus kwaliteit en vakmanschap in huis, maar bezit je ook gewoon een paar mooie schoenen.