9 tips bij het kopen van nette schoenen

Of je nu een liefhebber bent van sneakers, sandalen of stoere laarzen, eens zal de tijd aanbreken dat je ook een paar nette schoenen aan moet schaffen. Dit kan zijn omdat je een nieuwe baan hebt gekregen, je bent getuige op een bruiloft of dat je om een andere reden goed voor de dag moet komen. Met een paar nette schoenen, onder een nette outfit natuurlijk, geef je de indruk dat je serieus bent en dat je moeite hebt gestoken in je uiterlijk. En in sommige situaties is dit nu eenmaal erg belangrijk. Er zijn heel veel verschillende soorten nette schoenen te krijgen en het is belangrijk dat jij het juiste paar kiest voor de gelegenheid. Natuurlijk moeten deze ook comfortabel zitten, vooral als je ze voor een lange tijd moet dragen. Hier vind je 9 tips die je kunnen helpen bij het uitzoeken van je eerste paar nette schoenen.

Tip 1: ga af op je gevoel

Een mooi paar schoenen moet eigenlijk direct goed zitten. Nette schoenen zijn vaak gemaakt van leer en dit is een erg stug materiaal. Hoe lang je de schoenen ook draagt, het leer zal weinig rekken en het gevoel dat je in de winkel hebt zal dus blijven bestaan. Voel je een drukpunt, is de schoen te smal, is je wreef te hoog of zit de hak niet goed? Laat de schoen dan staan en bespaar jezelf problemen in de toekomst.

Tip 2: pas de schoenen in de middag

Je voeten zwellen altijd op in de loop van de dag. Dit is normaal, maar het is wel belangrijk hier rekening mee te houden wanneer je nieuwe schoenen gaat kopen. Het is dus verstandig je schoenen te passen in de middag, zodat je zeker weet dat er ruimte in de schoenen bestaat voor als je voeten groeien. Doe je dit niet, dan zullen de nieuwe schoenen aan het einde van de dag erg oncomfortabel worden.

Tip 3: draag de juiste sokken

Als je op pad gaat om nette schoenen te passen, dan kun je het beste de sokken aandoen die je normaal ook in die schoenen zou dragen. Wandelsokken of sportsokken zijn vaak dikker dan nette sokken en daarmee kun je dus niet goed inschatten hoe de schoen uiteindelijk zal zitten. Ook hele dunne sokken, geen sokken of panty’s kunnen je het idee geven dat de schoenen te groot zijn.

Tip 4: laat je voeten opmeten

Als je naar een goede schoenenwinkel gaat, dan kunnen ze daar je voet voor je opmeten. Dit is verstandig, omdat je voetenmaat en je schoenmaat tijdens je leven kan veranderen. Vaak is het ook belangrijk om te kijken hoe breed je voeten zijn en daar het model schoen op aan te passen. Een schoenenspecialist kan je vervolgens goed adviseren over welke schoen voor jouw voettype het beste zal passen en welk model je het beste kunt laten liggen.

Tip 5: je grote voet eerst

Een andere reden waarom het goed is om je voeten op te laten meten is omdat niemands voeten exact dezelfde maat hebben. Er zal altijd enigszins verschil zitten in de lengte van je voeten. Als je nette schoenen gaat passen, zorg er dan voor dat je je grote voet eerst past. Een schoen die een beetje te groot is zal minder problemen opleveren dan een schoen die eigenlijk te klein is.

Tip 6: test de schoenen altijd uit

Even de schoenen aan en uittrekken is niet voldoende als je nette schoenen gaat kopen. Het is belangrijk dat je de schoenen goed uittest voordat je besluit ze te kopen. Dit doe je ten eerste door de schoenen goed aan te trekken en te voelen of je tenen goed zitten. Dit kun je eerst doen op gevoel en daarna door met je vingers te voelen hoeveel speling er is. Vervolgens ga je er een stukje mee lopen in de winkel. Zie eerst of er geen drukpunten zijn, kijk hoe de schoen afrolt en vergeet niet even langs de spiegel te lopen om te zien of je ze ook mooi vindt als ze aan zijn.

Tip 7: de lengte de breedte en de hiel

Er zijn enkele manieren om te testen of de schoen goed zit en dit kun je het beste doen nadat je er een stukje op het gelopen. Dat is namelijk het moment dat je voet zich in de schoen heeft gevestigd. Aan de voorkant is het belangrijk dat er enige ruimte is tussen je teennagels en de rand van de schoen. Terwijl je loopt schuiven je voeten namelijk altijd iets naar voren en is daar geen plek voor dan zullen je tenen pijn gaan doen. Ook in de breedte is dit belangrijk. Te nauw is niet goed, maar te brede schoenen bieden niet genoeg steun. Wat betreft de hiel kun je ook het beste een beetje ruimte houden om blaren te voorkomen. Te veel ruimte zorgt er echter weer voor dat je gaat slippen. Twijfel je, vraag dan altijd één van de medewerkers om advies.

Tip 8: controleer de kwaliteit

Je kunt de kwaliteit van de schoenen controleren door naar de binnenkant te kijken. Zijn hier stiksels te zien of naden, dan is de schoen vaak kwalitatief minder goed. Deze stiksels kunnen pijn gaan doen als je lang op de schoen gaat lopen. Als dit een probleem voor je is, en je denkt dat je de schoen veel zal dragen, dan kun je deze schoenen beter niet kopen.

Tip 9: thuis inlopen

Nadat je je schoenen hebt gekocht kun je ze het beste thuis een dag inlopen. Heb je hier tijd voor, kies dan een dag dat je niet naar buiten gaat en trek de schoenen en daarbij de juiste sokken aan in huis. Je zal dan meteen merken of je nieuwe schoenen voor blaren zullen zorgen en is dit zo, dan ben je tenminste thuis om er wat aan te doen. Het kan ook zijn dat je er tijdens het inlopen achter komt dat de schoenen toch niet goed zitten. Je kunt ze dan vaak nog gewoon terugbrengen, omdat er nog geen slijtage is opgetreden.